Frysa och tina upp kött

Köp gärna fint kött när det är billigt och lägg i frysen. Där kan det ligga ganska länge beroende på köttslag. Men hur ska man tina köttet för bästa kvalité?

En vanlig uppfattning är att man ska frysa köttet snabbt och tina det långsamt. Det stämmer dock bara delvis. Frysa snabbt är korrekt men däremot när det kommer till upptiningen så är det inte helt sant. Om du istället tinar upp köttet snabbt så blir det saftigare. Låter du det stå en längre tid i kylskåpet för att tina så rinner mycket av köttsaften ut och köttet blir torrare.

Så bästa sättet att tina upp köttet är i en plastpåse som får ligga i kallvatten.

Fryst kött kan klara sig olika länge beroende på köttsort. De tider som anges nedan är bara cirkatider så klart och kött som är äldre går utmärkt att äta, men kvalitén kan ha blivit påverkad negativt. Ha frysen på minst 18 minusgrader.

  • Fett fläskkött: 3 månader
  • Magert fläskkött: 6 månader
  • Nötkött: 8 – 12 månader
  • Fett lammkött: 12 månader
  • Magert lammkött: 6 månader
  • Feta korvar: 1 – 2 månader

Glöm inte skriva både datum och köttdetalj på etiketten. Och gärna även vikten. Det underlättar även för lagringen om du plattar ut påsarna så de blir lätta att stapla. Köttfärs kan med fördel plattas ut till breda kakor istället för en tjock klump. Då tinar det snabbare.

 

Var kommer informationen ovan ifrån?

Det är svårt att ange källor när man pratar om mat, tycke och smak. Vi har försökt dammsuga nätet efter de bästa tipsen för att grilla och försökt sammanställa det, provlagat och experimenterat. Om du har fler tips som vi borde skriva ut så tveka inte att höra av dig!

 

Hälsningar

Nygrillat.nu

Nygrillat