Grilla kycklingfilé som blir saftig

Kycklingfilé är verkligen supergott att grilla. Tricket är att inte göra den torr. Ja och inte rosa heller eftersom det är en hälsorisk. Så det gäller att balansera där emellan.

Förberedelser

Tänk på att rå kyckling kan vara direkt hälsofarligt så var väldigt noga med att inte blanda knivar och skärbrädor med andra livsmedel och diska noga efteråt. Det gäller även det du tar i med händerna om du rört vid köttet.

Hela filéer blir absolut bäst grillade indirekt med locket på så det blir som i ugnen. Då hinner värmen sprida sig jämnt och risken att det ska vara rosa i mitten sjunker. Men om du vill ha lite hårdare grillad yta så dela gärna filén i mindre tunnare bitar. Kycklingfilé går även utmärkt att strimla och fräsa på hög värme på en stekhäll eller i wok-pannan över grillen. 

Kruxet är att köttet är väldigt magert. Därför torkar det snabbt och blir tråkigt. En hel kycklingfilé är ganska tjock så det blir svårt att få värmen jämnt fördelad. En lösning på detta som många rekommenderar är då att banka ut filén så den bli jämntjock. Ta fram klubban eller brödkaveln och banka till den. Ha den helst i en tjock fryspåse så blir det enklare att diska efteråt och du slipper det mesta av skvättet. Banka den inte tunnare än ca en till två centimeter dock. Blir den för tunn kommer det bara fräsa till så är den torr.

Ett bra tips är att salta in köttet innan grillen. Ttorka ytan torr med papper först. Strö sedan salt jämnt fördelat över köttet och låt det sedan ligga och dra sig på ett galler i ca en halmtimme. Innan du kryddar upp och grillar så torkar du av saltet med papper. Saltet gör så ytan förändras rent kemiskt samt torkar upp. Maillard-effekten som skapar den goda grillytan kan då snabbare komma igång.

Kycklingfilé blir även supergott som grillspett.

Grilla

Med tanke på hur torrt kycklingköttet är, särskilt efter saltbehandling och torkning, så är det viktigt att grillgallret är hett, rengjort och oljat. Annars kommer köttet bränna fast direkt och lämna stora fiberbitar där aromen tyvärr blir kvar.

Sikta på medeltemperatur på grillen. Runt 190 – 230 grader vid gallret. Då blir det en fin yta utan att det bränner för snabbt och hårt.

Som med allt kött så handlar det om timing när man ska grilla kycklingfilé. Köttet ska av en liten stund innan det är klart och sedan få vila sin till perfekta innertemperatur samtidigt som saften stannar. Enklast är så klart att helt enkelt använda en termometer. Kycklingfilé ska ha en innertemperatur på 66 grader för att vara saftig. Många säger 70  - 75 grader för att vara på den säkra sidan, men då finns det en säkerhetsmarginal inräknad som gör köttet torrt.

Håll inte på och vänd köttet massa gånger. För varje gång du vänder häller du av ytterligare köttsaft som rinner ner och brinner upp i elden. Och köttet blir lite torrare för varje gång.

 

Werners Bistro Göteborg

Här hittar Werners som serverar dagens lunch & mat på heden i Göteborg

Rävgården Företagsevent

Stärk gruppen med teambuilding och åk på en givande företags kickoff

Var kommer informationen ovan ifrån?

Det är svårt att ange källor när man pratar om mat, tycke och smak. Vi har försökt dammsuga nätet efter de bästa tipsen för att grilla och försökt sammanställa det, provlagat och experimenterat. Om du har fler tips som vi borde skriva ut så tveka inte att höra av dig!

 

Hälsningar

Nygrillat.nu

Nygrillat