Rengöra grillgallret och grillen

När grillningen är klar har man inte tid att göra rent för då vill man äta så klart. Men när och hur gör man enklast rent grillen?

Ät och njut efter maten

Det finns lite olika skolor på det här med rengöring men generellt sett så om du har ett gjutjärnsgaller så är det att jämföra lite med en gjutjärnspanna. Du vill helt enkelt inte gå på med tuff fettlösning och gnida kliniskt rent. En gammal grillmästare från det stora landet i väst lärde mig att efter grillningen ska man äta och dricka något gott. Gärna en öl eller ett glas rött. Sedan blir man trött och vil umgås med vänner. Kvar står då grillen och torkar. Men det gör inget. Se bara till att skrapa bort de större matresterna från grillningen. Det kan du göra direkt när maten är klar. Det tar bara någon minut. Sedan kan du slappna av.

Fettet och kolen ger ett visst skydd till järnet så det inte rostar eller utsätts för andra tråkigheter. Det samma gäller insidan av grillen. Torka av den med papper bara och plocka upp nedfallna förkolnade korvbitar. Om gallret är av gjutjärn och ser väl torrt och oskyddat ut ändå så olja in det för att skydda mot fukt.

Skura före maten

Den stora rengöringen kommer istället innan du lagar nästa mål mat. Slå på grillen så att gallret blir varmt. En del skräp bränns bort av sig självt då. Sedan går du på med en grillborste noga så inga gamla kolbitar bränns fast i de nya fräscha råvarorna. Investera i en rejäl grillborste så slipper du bränna dig och den håller längre.

Olja gallret

När gallret är rent så ska du olja in det med matolja. Du kan möjligtvis skippa detta steget om det du ska grilla redan är rejält oljigt men är du osäker så olja. Ta en rejäl bit hushållspapper och dränk i olja. Sedan tar du en grillgång och stryker in allt med oljan.

När borste inte hjälper

  • En halv lök kan hjälpa till att lösa upp beläggningar utan att addera massa äckliga kemikalier.
  • Bränn ännu mer. Låt grillen stå och bli riktigt varm helt enkelt. Det mesta förkolnar då och går att borsta bort.
  • Är det riktigt eländigt kan du lägga gallret i en plastpåse tillsammans med ammoniak över natten. Detta tips har vi inte testat själva dock. Har aldrig haft behov.
  • Är gallret inte av gjutjärn kan det köras i diskmaskin. Gjutjärn ska INTE köras i maskin.

Varning. Gör inte så här.

Om du har en gasolgrill så finns det ett gammalt knep som säger att du kan lägga aluminiumfolie på gallret, stänga locket och bränna på för fullt. Hettan som då koncentreras under folien kommer bränna bort allt skräp. Ja visst men även hela grillen har det visat sig. Gasgrillar för 30 år sedan fungerade det säker på men i dagens slit-och-släng-samhälle så är grillarna inte gjorda för den hettan utan de går helt enkelt sönder.

Weber själva uttalar sig om sina grillar:

"Weber does not recommend this type of method at all. Covering the cooking surface could trap gas and become a fire hazard and blocking the airflow causes very high heat that can damage valves, burners and supply lines that may make the grill unsafe to use. We do recommend consumers always preheat their grill on high for 10-15 minutes. This will burn off all of the food particles and prepare the grill for grilling."

 

Alpnäring hudvårdsprodukter

En Aloe Vera gel ger en svalkande och lugnande känsla på mindre hudirritationer

Var kommer informationen ovan ifrån?

Det är svårt att ange källor när man pratar om mat, tycke och smak. Vi har försökt dammsuga nätet efter de bästa tipsen för att grilla och försökt sammanställa det, provlagat och experimenterat. Om du har fler tips som vi borde skriva ut så tveka inte att höra av dig!

 

Hälsningar

Nygrillat.nu

Nygrillat