Gasolgrill och säkerhet

Gasolgrillen är väldigt trevlig att jobba med. Vrid på en ratt och grillen är tänd. Fem minuter senare kan du lägga på maten. Men om du gör fel kan det gå riktigt illa!

Antänd alltid gasen omedelbart

Gasol är en tung gas. Det innebär att den inte far upp i himlen som brandröken, utan lägger sig utmed marken. Det innebär att om du låter gasen pysa ut utan att den brinner så samlas den i grillen som vatten i en skål. Detta händer om du vrider på ventilen utan att direkt antända gasen. Du kan ju tänka dig om hela grillen är fylld med gasol och sedan en gnista antänder!

Kontrollera läckage regelbundet

Kontrollera slangar, anslutningar och ventiler innan du kör igång och lite då och då. Packningar bör man byta varje år. Enklast att kontrollera detta är att pensla lite vatten med diskmedel där man undersöka. Det ska inte bildas bubblor. Vänd och vicka på alla slangar. Bättre det går sönder när du kontrollerar och du köper nytt, än att det går sönder senare och börjar läcka.

Inte flaskan under grillen

Det är frestande att placera gasolflaskan under grillen. Många grillar har till och med ett lämpligt skåp under för detta ändamål. Om det av någon anledning börjar brinna måste du snabbt kunna stänga av gasen och ta bort flaskan.

Läckande gasol kan även samlas under grillen i skåpet om flaskan smygläcker. Ovanför har du då öppen låga och het olja kan droppa ner. En sluten behållaren med gasol och för hög värme kan skapa en bomb.

Om flaskan står under grillen en varm sommardag kan solen värma flaskan betydligt. Vad som händer då är att säkerhetsventilen släpper ut övertrycket. Om detta stannar kvar under grillen så är det inte bra.

För övrigt

  • Tänk på att gammalt matfett som rinner ner och torkar inte bara är äckligt, det är även mycket brandfarligt. Gör rent grillen.
  • Naturligtvis ska du inte ha grillen för nära något som kan antända. Träfasaden, träd, tidningar osv.
  • Har gärna en pulversläckare i närheten om olyckan skulle vara framme.
  • Se till så både grill och flaska står stadigt. Om något välter kan det få förödande konsekvenser.
  • Lämna aldrig en tänd grill obevakad.
  • Om du ska grilla på balkongen så måste du försäkra dig om att inget brandfarligt material är i närheten. Du måste även snabbt kunna utrymma balkongen vid en olycka. Hör även med din hyresvärd. Elgrill är att föredra på en balkong.
  • Använd inte gasolgrillen inomhus eller ens i en inglasad balkong eller uterum. Endast om den är avsedd för inomhusbruk är detta okej. 

 

Var kommer informationen ovan ifrån?

Det är svårt att ange källor när man pratar om mat, tycke och smak. Vi har försökt dammsuga nätet efter de bästa tipsen för att grilla och försökt sammanställa det, provlagat och experimenterat. Om du har fler tips som vi borde skriva ut så tveka inte att höra av dig!

 

Hälsningar

Nygrillat.nu

På bilden syns en BeefEeater BUGG gasolgrill från Australien. Se
På bilden syns en BeefEeater BUGG gasolgrill från Australien. Se "köpa grill".
Nygrillat