Stänga porerna är en myt

En seglivad myt är att man ska stänga porerna på köttbiten genom att bryna den rejält på ytan innan man tillagar den vidare på grillen eller i ugnen. Detta för att den inte ska bli torr. Tanken kommer förmodligen av att man tänker sig att köttsaften annars rinner ut. Det stämmer dock inte. Snarare är det tvärt om.

Det är inte så att köttbiten blöder sin naturliga köttsaft genom massa hål i biten. I så fall skulle köttet kännas som en drypande disktrasa när den är rå. Det som torkar ut köttet är hög värme. Så när du ska ”stänga porerna” så torkar du snarare ut köttet.

Vill du ha saftigt kött så ska det vara låg värme under längre tid.

Naturligtvis ska du ha en stekyta, men det har inget med ”stängda porer” att göra, och kan lika gärna göras på slutet av tillagningen. Då kallar man det ofta för reversed sear. Då kan du ha rejält hög värme och bara fräsa till ytan. Insidan är redan tillagad till perfektion.

Förresten, glöm inte att vila köttet efteråt en stund. Annars kommer det verkligen rinna när du skär i det. Om du oroas av att det hinner kallna, så servera på värmda tallrikar istället.

 

Alpnäring hudvårdsprodukter

Här hos Alpnaering hittar du hälsoprodukter av absolut högsta kvalitet

Var kommer informationen ovan ifrån?

Det är svårt att ange källor när man pratar om mat, tycke och smak. Vi har försökt dammsuga nätet efter de bästa tipsen för att grilla och försökt sammanställa det, provlagat och experimenterat. Om du har fler tips som vi borde skriva ut så tveka inte att höra av dig!

 

Hälsningar

Nygrillat.nu

Nygrillat