Grillad banan - en favorit på grillfesten

När vi snackar om grillning tänker de flesta av oss på en smaskig entrecôte eller fläskfilé. Men faktum är att du kan grilla det mesta. När det kommer till sötsaker är det såklart marshmallows som de allra flesta förknippar med grillning, men visste du att det finns många andra sötsaker du kan kasta på grillen?

Alla älskar marshmallows. Att spetsa de här fluffiga godsakerna på en pinne, och grilla dem runt lägerelden, är en amerikansk klassiker som spridit sig över hela världen. Och visst är det gott!

Men när huvudrätten är överstökad, och det är dags för dessert, finns det mer än marshmallows du kan grilla. Det är bara fantasin som sätter gränserna, och är du bara lite kreativ kan du förvandla favoritgodis från barndomen till en utsökt dessert som garanterat blir en snackis på grillfesten.

Ugnsbakad banan med en twist – på grillen dessutom

Att banan är en läcker dessert när den äts varm är väl knappast någon hemlighet? Friterad eller stekt banan är klassiker på kinesiska restauranger, och ugnsbakad banan är favorit i många svenska hem. Så varför inte introducera den här klassiska desserten på grillfesten?

Du kanske gjort ugnsbakad banan själv någon gång? Det här är en dessert som busenkel att göra och som alltid går hem hos gästerna - det är helt enkelt omöjligt att misslyckas. För att göra ugnsbakad banan ska du skära ett snitt i bananen och fylla skåran med choklad eller nötkräm. Släng sedan in bananen i ugnen och gratinera den på medelhög värme i cirka 40 minuter. Voilà!

Men, alla vet ju att grillat är godast - så varför inte göra ugnsbakad banan på grillen? Med lite aluminiumfolie kan du snabbt göra den här köksfavoriten till en riktig hit på grillfesten. Följ precis samma steg som ovan, men linda in bananen i aluminiumfolie innan du slänger den på grillen - svårare än så är det inte. Det tar ungefär 30 minuter för att bananen att bli klar och det är viktigt att chokladen smälter ordentligt, och att bananen blir riktigt mjuk inuti.

Men varför hålla dig till choklad om du kan spexa till det litegrann? Ugnsbakad banan är en tacksam rätt eftersom den är så lätt att variera. Naturligtvis är grillad banan med Marabou mjölkchoklad eller nötkräm ett säkert kort, men testa gärna att slänga in lite geléhallon, gräddkola eller Dumle – tro oss när vi säger att inte kommer ångra dig! Det är bara du själv som sätter gränserna och har du bara tillräckligt mycket fantasi kan du göra den här rätten till vad du vill. Servera med vaniljglass och chokladsås och låt smaka!

Var kommer informationen ovan ifrån?

Det är svårt att ange källor när man pratar om mat, tycke och smak. Vi har försökt dammsuga nätet efter de bästa tipsen för att grilla och försökt sammanställa det, provlagat och experimenterat. Om du har fler tips som vi borde skriva ut så tveka inte att höra av dig!

 

Hälsningar

Nygrillat.nu

Nygrillat